FAQ

Ben je op zoek naar een antwoord op jouw vraag? Neem dan zeker een kijkje in onze FAQ.

Waarbij helpt een paardenosteopaat?

1. Prestatieproblemen: Vertoont je paard verminderde prestaties, zoals het moeilijk uitvoeren van bepaalde bewegingen/oefeningen, weigeren tijdens het springen of problemen met gangen? Dan kan ik helpen om de mogelijke fysieke oorzaken te identificeren en te behandelen.

2. Pijn en ongemak: Vertoont je paard tekenen van pijn, stijfheid, kreupelheid of ongemak? Dan probeer ik de oorzaak van deze symptomen te achterhalen en te behandelen.

3. Gewrichts- en bewegingsbeperkingen: Heeft je paard last van bewegingsbeperkingen in gewrichten, spieren of andere structuren? Dan help ik om deze beperkingen te verminderen en de bewegingsvrijheid van het paard te verbeteren.

4. Revalidatie na blessures: Was je paard geblesseerd? Of heeft je paard een operatie ondergaan? Dan kan het dier moeite hebben om volledig te herstellen en zijn balans terug te vinden. Als osteopaat kunnen we het lichaam helpen om zijn nieuwe balans terug te vinden door eventuele blokkades te verhelpen en zo het zelfherstellend vermogen van het lichaam optimaal zijn werk te laten doen. Op deze manier kunnen we het revalidatieproces ondersteunen en hierbij help ik dan ook graag.

5. Gedragsveranderingen: Wist je dat gedragsveranderingen bij paarden kunnen worden veroorzaakt door fysieke ongemakken of pijn? Denk hierbij onderanderen aan headshaking, singelnijd etc. Ik help dan ook graag bij het identificeren en aanpakken van deze onderliggende problemen, opdat het gedrag van je paard in positieve zin zal veranderen.

6. Algemeen welzijn en preventie: Osteopathie is voornamelijk gericht op preventie van problemen. Een regelmatig bezoekje aan de paardenosteopaat kan bijdragen aan het algemene welzijn en de gezondheid van je paard. Zo kunnen problemen vroegtijdig opgespoord en aangepakt worden, wat ernstigere problemen zal voorkomen.

7. Aanpassing aan veranderingen: Veranderingen in training, uitrusting (o.a. nieuw zadel, hoofdstel etc.), stalomgeving of levensstijl kunnen het lichaam van je paard beïnvloeden. Ik help je paard dan ook graag bij het aanpassen van zijn lichaam aan deze veranderingen om mogelijke problemen te voorkomen.

Hoe herken ik of mijn paard osteopathie nodig heeft?

1. Gedragsveranderingen: Vertoont je paard plotseling gedragsveranderingen, zoals prikkelbaarheid, agressie, angst of verzet tijdens training? Dan kan dit duiden op een mogelijk fysiek ongemak, wat ik kan helpen identificeren en behandelen.

2. Verminderde prestaties: Kon je paard eerder bepaalde oefeningen goed uitvoeren en heeft het nu moeite met presteren? Dan kan dit wijzen op beperkingen in beweging of pijnlijke regio’s in het lichaam die een osteopaat kan verhelpen.

3. Kreupelheid of onregelmatige gang: Vertoont je paard een onregelmatige of moeilijke gang? Dan kan dit wijzen op problemen met gewrichten, spieren of andere structuren. Een osteopaat tracht het probleem te identificeren en te behandelen.

4. Stijfheid en weerstand tegen beweging: Vertoont je paard stijfheid bij bepaalde bewegingen, zoals het buigen van de nek of het kruisen van de benen? Dan kan dit duiden op bewegingsbeperkingen die een osteopaat kan helpen verlichten.

5. Asymmetrie: Vertoont je paard een duidelijke asymmetrie in lichaamshouding, spierontwikkeling of beweging? Ook dit kan wijzen op dysfuncties in het lichaam die d.m.v. osteopathische technieken kunnen worden behandeld.

6. Problemen met het aannemen van een bepaalde houding: Heeft je paard moeite om een bepaalde houding aan te nemen, zoals het laten zakken van het hoofd of onderbrengen van de achterhand? Dan kan dit wijzen op fysieke problemen die osteopathisch kunnen worden aangepakt.

7. Verminderde eetlust of algemene lichaamsconditie: Vertoont je paard veranderingen in eetlust, gewichtsverlies of een algemene achteruitgang in lichaamsconditie, zonder duidelijke medische oorzaak? Dan gaat dit vaak gepaard met onderliggende fysieke problemen.

8. Terugkerende blessures: Heeft je paard regelmatig terugkerende blessures of problemen? Of lijkt het dier niet volledig te herstellen van eerdere blessures? Dan kan osteopathie helpen bij het identificeren en oplossen van onderliggende problemen die herstel belemmeren.

Wat zijn de voordelen van paardenosteopathie?